Skincare για εφήβους: O ελέφαντας στο δωμάτιο της ομορφιάς!

Υπάρχουν προϊόντα skincare για νεανική εμφάνιση και προϊόντα skincare για νεανικές επιδερμίδες. Τα πρώτα υπόσχονται νεανική όψη σε πιο ώριμες επιδερμίδες και τα δεύτερα απευθύνονται στις ανάγκες του νεανικού δέρματος! Γιατί, όμως, καταλήγουν τα πρώτα, οι ρετινόλες, δηλαδή, και άλλα βαριά ενεργά συστατικά, στα νεσεσέρ των παιδιών που πάνε ακόμη σχολείο ή είναι στα πρώτα έτη του πανεπιστημίου;

Skincare για εφήβους: Μόδα ή αυτοφροντίδα;

Με την άνοδο του TikTok και του YouTube και τη χρήση τους από νεαρά άτομα, παρατηρούμε μια εκτόξευση της δημοφιλίας του skincare για εφήβους. Η περιποίηση και η φροντίδα της επιδερμίδας μας είναι δύο «μαγικοί» τρόποι που μας κάνουν να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Και αυτό το έχουν ανακαλύψει οι νέες γενιές, το έχουν οικειοποιηθεί και το έχουν εντάξει στην κουλτούρα τους από πολύ μικρή ηλικία.

Το skincare είναι μια μορφή αυτοφροντίδας. Αξίζει να βάλουμε όρια;

Άλλοι θα πουν όχι, φέρνοντας για παράδειγμα τις παλαιότερες γενιές που δε χρησιμοποιούσαν καν αντηλιακό στην παραλία και άλλοι θα πουν ναι, καθώς, σε όλα τα πράγματα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο!

Είναι όμως το skincare για εφήβους πάντα ασφαλές; Ή μήπως είναι ένας ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο της ομορφιάς, για τον οποίο κανείς δε θέλει να μιλήσει, μη γνωρίζοντας πώς να προσεγγίσει το θέμα; Εξάλλου, δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο από το να πεις σε έναν έφηβο να κάνει κάτι που δε θέλει.

 

Πώς η περιποίηση μετατράπηκε σε «εμμονή»;

Τα, σχεδόν, τελετουργικά βήματα της περιποίησης προσώπου, τα καλλυντικά, τα προϊόντα ομορφιάς και οι χιλιάδες influencers που τα παρουσιάζουν ευλαβικά σε κάθε διαθέσιμο social media κανάλι, έχουν δώσει στην αγορά του skincare ένα τεράστιο boost.

Και ενώ αυτό δίνει στη βιομηχανία και την επιστήμη της ομορφιάς πολλά πλεονεκτήματα και πρωτοφανή κεφάλαια για έρευνα και καινοτομία, η έλλειψη επιστημονικής ενημέρωσης του κοινού σχετικά με το skincare για εφήβους έρχεται σε τεράστια αντιδιαστολή με τη δημοφιλία του.

Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως η γνώση μας για τα αποτελέσματα μιας βαριάς ρουτίνας περιποίησης από νεαρή ηλικία είναι περιορισμένη, είναι φυσικό να δημιουργούνται ανησυχίες στους κύκλους των δερματολόγων και των επαγγελματιών της αισθητικής, που βλέπουν τη βιομηχανία του skincare να εκτινάσσεται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Ένα σημαντικό σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε στο παρόν άρθρο, είναι πως οι νέοι δεν αγοράζουν προϊόντα σκεπτόμενοι τις δικές τους ανάγκες, τις οποίες μπορεί και να μη γνωρίζουν σε βάθος, αλλά έχοντας κατά νου τις ανάγκες κάποιων άλλων. Τι εννοούμε με αυτό; Ότι χρησιμοποιούν δημοφιλή προϊόντα που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Έτσι, χρησιμοποιούν προϊόντα περιποίησης που όχι μόνο δε βοηθούν τη δική τους επιδερμίδα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς και διατάραξη του δερματικού φραγμού, προκαλώντας μελλοντικά προβλήματα.

Στη Young Carpo λέμε ΟΧΙ στα βλαβερά συστατικά

Μάθε περισσότερα

Skincare για εφήβους: Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία;

Άραγε, υπάρχει η κατάλληλη ηλικία για να ασχοληθεί κάποιος με το skincare; Φυσικά και υπάρχει! Μόνο που η σωστή απάντηση δε συνοδεύεται από κάποιον αριθμό. Την κατάλληλη ηλικία για να ασχοληθούν οι έφηβοι με το skincare τη δίνει το πρόσωπο τους. Το ίδιο το δέρμα δείχνει καθημερινά τις ανάγκες του, ακόμα και στην τελειότητα της νιότης.

Το εφηβικό δέρμα μπορεί να μην είναι πάντα απόλυτα υγιές, αλλά οι ανάγκες του σίγουρα δεν επιβάλουν τη χρήση ισχυρών ενεργών συστατικών που χρειάζεται μια ώριμη επιδερμίδα (δεν αναφερόμαστε σε αγωγές για δερματικές παθήσεις).

Φυσικά, η τήρηση της σωστής υγιεινής και της προστασίας του δερματος δεν έχει ηλικία. Ο καθαρισμός του προσώπου με ένα απαλό καθαριστικό, η ενυδάτωση και η χρήση αντηλιακής κρέμας είναι σημαντικά για όλες τις ηλικίες. Άλλωστε, αν δεν ήταν, δε θα δημιουργούσαμε την ειδικά μελετημένη σειρά της Young Carpo για skincare για εφήβους και νεαρά ενήλικα άτομα.

Για να το κάνουμε, μάλιστα, μελετήσαμε τα ευρήματα μιας πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη από το Τμήμα Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και τον επιστημονικό διευθυντή, Νικόλαο Θωμαΐδη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

4 Απλά βήματα skincare για εφήβους!

Η φροντίδα του προσώπου με τα σωστά και κατάλληλα προϊόντα, μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στην υγεία της επιδερμίδας. Το κατάλληλο skincare για εφήβους αποτελείται από προϊόντα περιποίησης που θα τους προσφέρουν ένα λαμπερό και καθαρό δέρμα και βασίζονται σε αγνά συστατικά.

1ο βήμα – Καθαρισμός προσώπου: Ο καθαρισμός του προσώπου είναι μια συνήθεια που την αγαπάει το δέρμα, όποια και αν είναι η ηλικία του, για αυτό είναι καλό να μας γίνει συνήθεια όσο νωρίτερα γίνεται.

2ο βήμα – Ενυδατική κρέμα: Η ενυδάτωση της επιδερμίδας είναι σημαντική σε κάθε ηλικία, αρκεί να γίνεται με συστατικά που σέβονται τις εκάστοτε ανάγκες του δέρματος και δε φράζουν τους πόρους.

3ο βήμα – Απολέπιση: Η απολέπιση 1-2 φορές την εβδομάδα είναι υπεραρκετή. Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, καθαρίζει την επιδερμίδα και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.

4ο βήμα – Αντηλιακή προστασία: Οι ακτίνες του ήλιου, όσο ευχάριστες κι αν είναι, είναι επικίνδυνες για όλους. Ξεκινώντας τη συνήθεια της χρήσης αντηλιακού από μικρή ηλικία σε καθημερινή βάση, δίνουμε στο δέρμα μας δύο μοναδικά δώρα: Νιότη και υγεία!

Πώς να συμβουλεύσω σωστά το παιδί μου σχετικά με το skincare;

Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να επικοινωνήσεις με τους εφήβους, αλλά σίγουρα γνωρίζεις το παιδί σου καλύτερα από τους άλλους. Ίσως προτιμάει να συζητάει κάποια θέματα με φίλους, όμως πάντα υπάρχουν τρόποι για να βρεθεί χρυσή τομή και να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας.

Ας κατεβάσουμε το δάχτυλο

Το τελευταίο διάστημα με την έκταση που έλαβε το φαινόμενο των Sephora Kids (μπορείτε να μάθετε περισσότερα κάνοντας search τον όρο στο Tik Tok και τη Google ή κάνοντας click στο άρθρο μας «Skincare & νεανικό δέρμα: Πόσο delulu skincare κάνεις;»), αρκετοί είναι εκείνοι που βιάστηκαν να σηκώσουν το δάχτυλο και να υποδείξουν τα λάθη μιας γενιάς τόσο νεαρής (10-14 χρονών) που ακόμη δεν έχει μπει για τα καλά ούτε στην εφηβεία.

Κουνώντας το δάχτυλο όμως, απομακρύνουμε τον διάλογο. Αν τα μικρά παιδιά έχουν ανακαλύψει ένα νέο hobby και έναν νέο τρόπο αυτοπροσδιορισμού και αυτοφροντίδας μέσα στο skincare, οφείλουμε να κατανοήσουμε τη νέα αυτή συνθήκη και να τα βοηθήσουμε να κάνουν σωστές επιλογές.

Spa day, αλλά με ίσους όρους

Οργάνωσε ως γονιός ή κηδεμόνας μία μέρα «spa». Μια μέρα, δηλαδή, αφιερωμένη στη φροντίδα του προσώπου, στην αγορά ειδών περιποίησης και στο unboxing τους. Στη διαδικασία, δηλαδή, της ανακάλυψης και της επεξεργασίας ενός νέου προϊόντος.

 «Πάμε για ψώνια στο εμπορικό κέντρο, αφού πρώτα πάμε στον δερματολόγο, ώστε να μας πει ποια ακριβώς συστατικά ταιριάζουν στο πρόσωπό σου;»

Δεν πρόκειται για κίνηση εκβιασμού, αλλά στρατηγική αμοιβαίων υποχωρήσεων

Τελικά υπάρχει το ιδανικό skincare για εφήβους;

Η επιδερμίδα των εφήβων διαθέτει από τη φύση της, υψηλά επίπεδα κολλαγόνου και ελαστίνης, έχει μια φυσική λιπαρότητα και, φυσικά, δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι γήρανσης. Επομένως, το εξειδικευμένο skincare για εφήβους και νεαρούς ενήλικες είναι εκείνο που προσφέρει ένα καθαρό, ενυδατωμένο πρόσωπο και την απαραίτητη προστασία από τον ήλιο!

Γιατί να επιλέξεις Young Carpo; Γιατί αφιερώσαμε τους πόρους μας στην έρευνα της εφηβικής και της νεανικής επιδερμίδας. Επιλέξαμε προσεκτικά ελληνικά, φυτικά συστατικά και δημιουργήσαμε τα προϊόντα που ψάχνουμε εμείς για τα δικά μας παιδιά: Προϊόντα που αγαπούν τη νεανική επιδερμίδα και της δίνουν ακριβώς όσα χρειάζεται: Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Τα βασικά ενεργά συστατικά των προϊόντων Young Carpo προέρχονται από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα, από τις ακόλουθες περιοχές: Φύλλο ελιάς από τη Λέσβο (βιολογικής καλλιέργειας), τσάι βουνού Ολύμπου, σταφυλοκουκουτσέλαιο από τη Σάμο (σταφύλι βιολογικής καλλιέργειας), μαστίχα από τη Χίο, περλίτη από τη Μήλο.

Είναι τελικά μόδα το skincare; Όχι. Γιατί η μόδα έρχεται και φεύγει. Ενώ η ανακάλυψη της φροντίδας του εαυτού μας, η κατανόηση των αναγκών του δέρματός μας, του σώματός μας και της ψυχολογίας μας, δεν μπορεί να είναι απλώς μια μόδα.

Γιατί όταν μάθεις να σε αγαπάς και να σε φροντίζεις, δε γυρίζεις πίσω.