Φυτικής προέλευσης προϊόντα περιποίησης δέρματος: γιατί τόσος ντόρος;

Όταν δεν είναι φυτικής προέλευσης τα προϊόντα, τι είναι;

Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν στις συνθέσεις τους είτε συστατικά ζωικής προέλευσης είτε συνθετικά συστατικά.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο* οι New York Times απαρίθμησαν τα ακόλουθα συστατικά σε προϊόντα περιποίησης δέρματος: καρμίνη (θρυμματισμένα σκαθάρια) ζελατίνη (οστά, τένοντες ή σύνδεσμοι αγελάδας ή χοίρου) αλλαντοΐνη (ούρα αγελάδας) εμετό φάλαινας, πλακούντα (όργανα προβάτου) και σκουαλένιο (έλαιο συκωτιού καρχαρία). Ακόμα και το κερί μέλισσας, η λανολίνη (λίπος μαλλιού) που ακούγονται πιο αθώα, προέρχονται επίσης από ζώα.

Τα συνθετικά ή χημικά συστατικά είναι φθηνότερα στην παραγωγή και επομένως μειώνουν το κόστος παραγωγής – εις βάρος της υγείας σου. Χρησιμοποιούνται επίσης για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος. Σκέψου το σαν να καταναλώνεις επεξεργασμένα τρόφιμα “μακράς διαρκείας” αντί για φρέσκα.

Ποια είναι τα οφέλη της χρήσης προϊόντων φυτικής προέλευσης για το δέρμα μου;

  • Ακριβώς όπως μια διατροφή πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά θεωρείται σημαντική για να διατηρείς το σώμα και το μυαλό σου υγιή, τα φυτοθρεπτικά συστατικά στην περιποίηση του δέρματος είναι αυτά που συμβάλλουν στην υγιή, λαμπερή όψη της επιδερμίδας. Ένα φυτικό προϊόν είναι ουσιαστικά “τροφή για το δέρμα σου”.
  • Τα φυτικής προέλευσης προϊόντα περιποίησης δέρματος είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες (οξειδωτικά) και ενισχύουν τα κύτταρα του σώματός σου. Θυμήσου ότι το δέρμα σου είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο όργανό σου, οπότε θέλεις να ενισχύσεις τα δερματικά κύτταρα όσο το δυνατόν περισσότερο. Εκτός από τα φυτοθρεπτικά συστατικά, καθένα από τα  φυτικά προϊόντα της Young Carpo περιέχει επίσης ένα πρωτοπόρο εκχύλισμα – από φύλλο ελιάς – του οποίου η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι μοναδική!
  • Το δέρμα απορροφά ο,τιδήποτε βάζουμε πάνω του – συχνά αναφερόμαστε σε αυτό ως “δερματική απορρόφηση”. Χάρη στα υδροκολλοειδή τα οποία συμβάλλουν στο να έχουν φυσική υφή τα φυτικής προέλευσης προϊόντα περιποίησης δέρματος, εξαλείφεται η ανάγκη  χρήσης βλαβερών πετροχημικών που απορροφώνται από το δέρμα όταν χρησιμοποιούνται συνθετικά συστατικά.

Άλλα οφέλη

Τα προϊόντα φυτικής προέλευσης είναι vegan και φιλικά προς το περιβάλλον. Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, αλλά τα φυτικά προϊόντα καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια και πόρους για την παραγωγή τους από ό,τι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης και τα προϊόντα που βασίζονται σε συνθετικά συστατικά.

Γιατί ελληνικά ή μεσογειακά φυτά;

Η μεσογειακή διατροφή έχει καθιερωθεί ως ευεργετική για την υγεία μας. Ένας (αλλά όχι όλοι) από τους βασικούς λόγους που καθιστούν τη μεσογειακή διατροφή ευεργετική είναι τα συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.  Θα μπορούσαμε να γράψουμε μακροσκελή κείμενα για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής γενικότερα και της ελιάς ειδικότερα, αλλά δεν θα σε κουράσουμε! Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το οξειδωτικό στρες που αποτελεί έναν  από τους σημαντικότερους παράγοντες ενεργοποίησης δερματολογικών παθήσεων και γήρανσης του δέρματος. Περισσότερα αντιοξειδωτικά = λιγότερο (δερματικό) στρες!

Πέραν της ελιάς, η Μεσόγειος έχει επίσης πολλά άλλα ευεργετικά για το δέρμα μας φυτά. Οι βοτανολόγοι και κοσμετολόγοι μας έψαξαν και βρήκαν τα καλύτερα για την πρώτη μας σειρά προϊόντων, δηλαδή μαστίχα Χίου, σταφυλοκουκουτσέλαιο από τη Σάμο, φλοιό θαλάσσιου πεύκου και κρητικό τσάι του βουνού που ονομάζεται μαλοτήρα. Κάνε κλικ εδώ για τη σελίδα των προϊόντων μας για να δεις περισσότερα για το καθένα.

Συμπέρασμα:

Πιστεύουμε ότι είναι πιο λογικό να αναζητάς θρεπτικές τροφές για το δέρμα σου παρά εμετό φάλαινας και ούρα αγελάδας- αλλά ίσως εμείς είμαστε πολύ επιλεκτικοί!

* “Why You Should Care About Vegan Beauty”, New York Times, Feb 26, 2019, Andrea Cheng